I Krupiowskie Grzybobranie w Zalasiu
W miejscowości Zalas odbyła się pierwsza edycja grzybobrania, która skupiła w sobie wielu zapalonych poszukiwaczy brązowych kapeluszy. Zawody w zbieraniu grzybów przebiegały zarówno w formie grupowej, jak i indywidualnej. A najlepszej z drużyn udało się zebrać prawie 20 kg smacznych kąsków. Planów grzybiarzy nie była w stanie popsuć nawet pogoda, która skłoniła zawodników do poszukiwania leśnych skarbów nawet w strugach intensywnego deszczu.
Cała impreza miała miejsce w kompleksie leśnym w Zalasiu, nieopodal którego zorganizowano też Festyn Rodzinny z różnymi atrakcjami i pysznym poczęstunkiem dla grzybiarzy. A zawodnicy i uczestnicy festynu mogli zakosztować regionalnej kuchni przyrządzonej przez Koło Gospodyń Wiejskich.
Ustawiono również stoiska z pięknymi rękodziełami, które można było nabyć w postaci dekoracyjnych pamiątek z imprezy. Ponadto, dla wszystkich osób, które chciały zaszczepić się na COVID-19 przygotowano mobilny punkt szczepień, gdzie aplikowano szczepionki za okazaniem dowodu tożsamości.
W zawodach grzybiarskich wyróżniono trzy pierwsze miejsca w konkurencji grupowej i indywidualnej. Najwięcej grzybów zebrała Barbara Murach (4,84 kg), która znalazła również najwięcej prawdziwków, bo aż 13. W zawodach drużynowych zwyciężyła drużyna nr 5., której koszyki zawierały aż 19,68 kg grzybów. Z kolei największy prawdziwek przypadł drużynie nr 8. i ważył 0,24 kg.
Organizatorem zawodów było Nadleśnictwo Myszyniec, Tygodnik Ostrołęcki i wójt gminy Łyse. Natomiast Festyn Rodzinny przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich w Zalasiu w ramach programu „Szczepimy się z KGW”.